Bagning – og bagning på et højt niveau – er blevet meget populært. At danskerne gerne vil have et virkelig godt brød, der er bagt med de bedste ingredienser, ses tydeligt på antallet af bagerier, der netop har specialiseret sig i at levere kvalitetsprodukter.
Danmarks bedste bagekursus
Samtidig har mange af de madlavningsprogrammer, der vises på TV også bagning på programmet. Interessen er blevet yderligere skærpet de sidste år med diverse programmer i stil med den danske ”Den Store Bagedyst” – et programkoncept, der efterhånden laves i alle lande.
Foruden den kendsgerning at danskerne altid har bagt brød hjemme, er der ingen tvivl om at den store medieopmærksomhed omkring emnet, har bidraget til en voldsom forøgelse af interessen for at lave godt bagværk – og har øget antallet af danskere, der forsøger sig med seriøs bagning, meget betragteligt.
Bagekursus – både sundt og sødt
Specielt indenfor bagning af brød spiller en anden faktor også ind. Vores brød må gerne være så sunde som muligt. I dagens Danmark er det ikke nok at bage et almindeligt lyst hvedebrød, som vi alle kender fra vores forældres og bedsteforældres køkken – selv om det selvfølgelig også kan være lækkert indimellem.
Tendensen går mod sundere og grovere meltyper, tilsætning af diverse kerner og frø, anvendelse af surdej og mange andre spændende tiltag – og alt må også gerne være økologisk. Det resulterer alt sammen i anderledes brød – og mulighed for mange forskellige variationer.
Hvis vi går til det søde køkken, er der også sket en udvikling. En bradepande med drømmekage opfylder ikke længere behovene. Også de søde kager skal der gøres mere ud af. Her ses ofte kager opbygget med adskillige lækre ingredienser, der er sammensat med henblik på en optimal smagsoplevelse.
Disse udføres ofte meget kunstfærdigt og pyntes overdådigt – man kan nærmest tale om små kunstværker.
Læs også: Lær at lave flødeboller
Bagekursus – nydelse for alle sanser
Foruden de mange opskrifter der kan findes i diverse bøger, på internettet og via videoer, findes der nu en mere optimal måde, hvorpå man kan lære at beherske bagekunsten til fulde; bagekurser.
På et bagekursus er der mulighed for at bruge alle sanser, hvilket ikke er muligt, hvis man prøver at samle inspiration fra diverse medier – trykte eller visuelle.
Her har man – bogstaveligt talt – hænderne nede i dejen samtidig med at både smags-, syns- og lugtesansen fuldender oplevelsen og bidrager til en større forståelse for ingredienserne og disses betydning for det færdige resultat.
Her ryddes al usikkerhed også af vejen. Dufter dejen/brødet som det skal? Har dejen den rette konsistens? Er ovnen indstillet rigtigt? Spørgsmålene kan være mange, men på et bagekursus afklares alle spørgsmål med det samme, så man hurtigt dirigeres i den rigtige retning – og ender med det ønskede resultat.
Bring inspiration med hjem til eget køkken
Det er ikke bare brød eller kager, man er heldig at få med hjem fra et bagekursus.
Underviserne på bagekurserne er utrolig kompetente fagfolk, der brænder for emnet – og de deler i rigelig grad ud af historier, baggrundsoplysninger, tips og tricks samt opskrifter til bedre bagværk. Når dette sammenholdes med deres egne personlige erfaringer, er det værd at slå ørene ud – og hjembringe så meget inspiration som muligt.
Foruden at være hyggelige kurser under afslappende forhold er bagekurser nok en af de oplevelser, der virkelig er en langtidsinvestering. De erfaringer, der bringes hjem til eget køkken, kan ikke blot bruges i kortere tid, men vil sandsynligvis forandre éns forhold til godt bagværk for resten af livet.
Her skal lige bringes en lille advarsel; når man først har fået smag for godt hjemmebagt kvalitetsbrød eller –kager, er der ingen vej tilbage. Almindelig brød fra en discountforretning dømmes hurtigt ude, så der er ingen vej tilbage; der skal købes kvalitetsbrød – eller helst den endnu bedre løsning; man skal selvfølgelig bage brødet eller kagerne selv.
Bagekurser i praksis
Priserne på bagekurser varierer meget. For eksempel kan et cupcakekursus af ca. 2½ times varighed erhverves for ca. kr. 250,-
Avancerede bagekurser ligger nok i den øvre ende, når vi ser på priser for sådanne oplevelseskurser. Priserne starter typisk fra ca. kr. 800,- og varierer efter hvor omfattende og avancerede kurser, der er tale om.
Det er der en god grund til. Bagekurser, hvor der bages brød eller avancerede kager er oftest af 5 – 6 timers varighed og ingredienserne er af højeste kvalitet – og som alt andet i livet; tid og kvalitet koster lidt ekstra – og netop her er pengene givet godt ud.
Kurserne er nemlig meget omfattende. Der er meget at gennemgå – og lære – når der for eksempel skal bages hvedebrød, rugbrød med surdej og måske kager eller croissanter på samme dag.
Det kan måske lyde overvældende, men alt foregår i et roligt tempo og en hyggelig atmosfære, så alle får det fulde udbytte af kurset.
Læs også: Hyggelig middag for to
Hvem skal med på bagekursus
Først og fremmest; dig selv. Har du bare den mindste interesse for godt brød og gode kager er et bagekursus løsningen. Gå eventuelt sammen med kæresten eller ægtefællen om god oplevelse, der kan bruges og videreudvikles hjemme i køkkenet.
Det kan også være, at det er moster Jytte, Svend fra madklubben eller Gitte fra regnskabsafdelingen, der vil være den perfekte makker at tage med på kurset – gode oplevelser bliver ekstra gode, hvis de deles med nogen.
Hvis du besøger hjemmesider for at finde inspiration til bagekurser – for eksempel DuGlemmerDetAldrig – findes der flere forskellige bagekurser. Her lader man sig let friste – og finder nemt det kursus, der er det helt rigtige.
Det er også her du kan købe et bagekursus som gave. Glæd en fra familien eller en god ven med et gavekort til et bagekursus. Det kan være svært at finde den rigtige gave, der ”holder hele livet”, men med et gavekort til et bagekursus kommer du ikke tættere på. Måske er du også så heldig at vedkommende lader dig deltage, når resultaterne af anstrengelserne i køkkenet efterfølgende skal nydes.