Kaffekursus – stor oplevelse – stor smag

kaffekursus
Artiklens indhold

Giv et kaffekursus til kaffe-elskeren.

Nogle vil måske spørge; skal vi nu til at gå på kursus for at lære at lave kaffe? Svaret er ja! I hvert fald, hvis man ønsker at brygge kaffe af samme kvalitet, som der serveres på de mange seriøse kaffebarer, der efterhånden er dukket op i de danske byer.

Danskernes vaner har ændret sig meget gennem de sidste år. Tendensen går i retning af mere kvalitet og mindre kvantitet. Tendensen ses overalt; vi vil gerne ofre lidt mere tid og lidt flere penge på god kvalitet. Prøv bare at se på udbud indenfor god mad, godt bagværk, gode vine, god øl, god cognac, god whisky, god gin, gode cigarer – ja, listen er lang. Kendetegnende for dem alle er dog; vi vil gerne have lidt mindre, men i en rigtig god kvalitet.

Derfor er det også helt naturligt, at god kaffe er kommet på listen. Vi kan alle drikke en kop almindelig filterkaffe i en snæver vending, men – indrømmet – det er ikke den store smagsoplevelse. Og den kan slet ikke måle sig med smagen af en rigtig god kop kaffe. Her er bønnerne nøje udvalgt, ristningen er perfekt og de er kværnet på den helt rigtige måde. Herefter foretages brygningen på den helt optimale måde, så alle smagsnuancer kommer til deres ret. Det er sådan vi gerne vil have vores kaffe.

Kaffekursus hos La Cabra i Århus

Udvalg af kaffekurser

Kaffekursus hos La Cabra i Aarhus

Skal man gå på kursus for at lære at lave rigtig kaffe

Det er der selvfølgelig ingen der siger, at man absolut skal. Mange er kommet langt med inspitation fra diverse artikler og videoer fra internettet. Problemet med disse er dog, at de tit er modstridende. Hvad der er rigtigt i en artikel eller video, beskrives som direkte forkert i andre. Det gør, at man tit er mere forvirret end hjulpet, når man har brugt tid på at studere alle informationerne.

Her kommer kaffekurser til deres ret. At være fysisk til stede og blive undervist/inspireret af en professionel kaffebrygger – en barista – har mange fordele. Disse barista’er kan virkelig lave god kaffe – og kender alle grundprincipperne i hele processen.

På mange af kurserne er underviserne barista’er der har vundet både danske og internationale priser, så det er rigtige fagfolk, der deler ud af deres viden.

Via artikler og videoer kan man ikke vurdere, hvordan ristningen skal være. Man kan ikke bedømme, hvor groft eller fint bønnerne skal males – og man kan ikke bedømme duft og smag.

På et kaffekursus kan man med egne hænder, øjne, næse og gane få hele oplevelsen med. Her er der også mulighed for at stille spørgsmål, hvis noget skal uddybes.

Læs også: Flødebollekursus

Hvem kan have glæde af at deltage i et kaffekursus?

Det kan du selvfølgelig selv. Hvis du ønsker at lære kaffebrygningens kunst til fulde, vil det være den helt rigtige gave at give dig selv.

Derudover er et kaffekursus den perfekte gaveidé. Såfremt én af dine venner eller et familiemedlem er en stor kaffeelsker, er et kaffekursus en god idé. Hvis én i din omgangskreds interesserer sig for god kvalitet indenfor gastronomi, gode drikke eller lignende, vil denne person med stor sikkerhed også interessere sig for god kaffe.

Giv eventuelt kurset i form af et gavekort til en speciel lejlighed – eller bare for at glæde vedkommende.

Den perfekte løsning er måske at tage på et kaffekursus sammen. Det højner altid en god oplevelse, at have nogen at dele den med.

Lær at lave kaffe hos The Coffee Collective i København

Hvad lærer man på et kaffekursus?

Et kaffekursus varer typisk mellem to og tre timer. Det er slet ikke for lang tid, da emnerne der behandles er mange.

Uden af gå i for mange detaljer kan nævnes:

  • Hvad er kaffe? Fra bær til bønne – og hvor kommer de fra
  • Kaffesmagning (cupping)
  • Ristning
  • Kaffekværning – indstillinger til forskellige kaffetyper
  • Bryggemetoder
  • Hvilket udstyr er nødvendigt
  • Forskellige teknikker
  • Hvilke fejl skal jeg undgå derhjemme

Hvad koster et kaffekursus?

Priserne kan selvfølgelig variere lidt efter kursets sammensætning, hvem der underviser, hvor kurset finder sted m.v. Et udgangspunkt er dog, at kurser af to til tre timers varighed koster mellem kr. 300,- og 400,- (for de helt store uddybende kurser op til kr. 800,-)

Hvor kan man finde kaffekurser?

Det er ikke alle steder i landet, der afholdes kaffekurser, men det er ikke kun begrænset til de største danske byer. Hvis der ikke er et kursus i nærheden af netop din bopæl, kan det anbefales at bruge lidt rejsetid, da oplevelsen og udbyttet er det hele værd.

Via hjemmesider der har specialiseret sig i at sælge oplevelser – for eksempel DuGlemmerDetAldrig – kan man finde et udbud af kaffekurser. Derudover holder mange andre kurser rundt om i landet: Coffee Collective i København, La Cabra i Århus og Kaffeteriet i Silkeborg.

Dette er kun eksempler på, hvor du kan finde kaffekurser. Mange andre muligheder kan findes ved en søgning på internettet – prøv for eksempel oplevelsesgaver og kaffekurser.

 

Læs også om madlavningskurser her.