Det blæser. Det gør det jo tit i Danmark. Sådan en forblæst weekend kan godt føles som spildt, når vejret ikke indbyder til andet end at blive hjemme og binge. En forblæst weekend føles som en weekend i modvind.
Men behøver det være sådan?
I stedet for at opleve det som modvind, hvorfor ikke bare vende det om til medvind? Medvind, det er når du har vinden i ryggen, og den driver dig frem. På et windsurfingboard for eksempel.
For svært, synes du? Faktisk ikke. Hvis du er nogenlunde fit, og ikke bange for vand, så kan du i dag lære at windsurfe på et par timer. Det bliver du selvfølgelig ikke ekspert på. Men med professionel hjælp kan du lære de grundlæggende færdigheder meget hurtigt. Så kan du nyde medvinden allerede den første dag. Måske ender du med at blive en lidenskabelig windsurfer. Måske ikke.
Men sikkert er, et windsurfing kursus er en oplevelse du aldrig vil glemme igen.
En uforglemmelig oplevelsesgave
Står du og mangler en gaveide til en frisk og aktiv ven, en kæreste eller et familiemedlem, eller til dig selv, så er et windsurfing kursus måske lige sagen. Der plejer ikke være mangel på vind i Danmark. Især på vestkysten, hvor kurset foregår, og vand har vi også mere end tilstrækkelig. Så er scenen allerede sat, til windsurfing.
Windsurfing har været på fremmarch i Danmark siden 80’erne. Windsurfing boardene har dengang været tunge. De blev bygget enten i massivt træ eller i fiberglas over en trækerne. For at sikre nok opdrift, var de nødt til at være over 3m lang. Du kunne få megen fart på, med sådan en windsurfer. Men de var ikke nemme at styre og manøvrere.
Det er de dog i dag. Nu er brædderne bygget over en hardskum kerne, som gør dem meget lette. Og så kan de også være kortere. I dag er et windsurfboard mellem 2,5 – 3m lang. Det vejer ikke mere end du kan løfte med en hånd. Både den mindre vægt og den kortere længde gør at en windsurfer nu er meget nemmere at styre.
Det er også meget nemmere at lære. Hvad der tidligere tog en uge, kan du nu lære på et par timer.
De må være dyrt, ikke?
Faktisk, slet ikke. Et windsurfing kursus på gavekort, er på 3 timer. 1 time er teori, hvor du lærer om vind, bølger, og sikkerhed. Så følger der 2 timer på vandet. På disse to timer kan du lære de grundlæggende færdigheder. Alt dette kan du få, eller give til andre, for så lidt som 375,- kroner.
Det er sjovt, spændende og udfordrende. Hvad mere kan du håbe for på en dag med blæst?
Det er virksomheden Westwind der står for gennemførelsen af kurset. Westwind har slået lejr i Klitmøller, ved Thisted, et sted kaldt Cold Hawaii. Cold Hawaii er et begreb i surfer verden. Stedet er anerkendt som et af Europas bedste spots til windsurfing.
Hvad kræver det, at windsurfe?
Det kræver naturligvis et en windsurfer. Den består af windsurfboard og sejl. Sejl til windsurfere er meget nemme at håndtere. Masten er bevægelig i alle retninger og du styrer sejlet med hjælp af en wishbone bom. Det er en meget let bom der går udenom sejlet, på begge sider. I modsætning til joller, hvor du skal halse og vende, kan du på en windsurfer bare flippe sejlet.
Dette gør en windsurfer meget manøvredygtig og let at håndtere. Du kan styre sejlet med en hånd, og du kan nærmest vende på en tallerken.
En windsurfer er i princip alt du har brug for. Specielle sko, som giver dig god fodfaste er godt at have. Men i det danske klima, plejer man også at have våddragt på. Ellers kan det blive en ret nedkølet fornemmelse.
Udstyret, inklusive våddragt og sko, får du af Westwind, og det er inkluderet i prisen.
Kan alle lære det?
Ja, indenfor fornuftens grænser, kan alle lære det. Westwind sætter en aldersgrænse på 8 for børn. Med 8 år kan man forvente at barnets krop er stærk og udviklet nok til at kunne windsurfe. Der er ingen aldersgrænse i den anden ende. Et windsurferkursus kan også være en udmærket farsdags gave til den aktive farmand som ellers har prøvet alt.
Du behøver ikke være topatlet for at lære at windsurfe. Du skal bare være rimelig fit, men du behøver ikke være trænet. Det kræver en normalt udviklet balancesans og koordination. Og så skal du kunne bøje dig ned, i nærheden af tæerne, uden besvær.
Hvis du mener at det nok ikke er noget for dig alligevel, så er her mange andre oplevelsesgaver at finde.
Til windsurfing, er det selvfølgelig et krav at du følger dig nogenlunde tryg i vandet. Især i starten skal du regne med et par plask.
Det sværeste er begyndelsen. At lære at stå og holde balancen på brættet, at løfte sejlet op ad vandet og fange det første vindpust. Men når du først har klaret det, bliver det nemmere og nemmere. I løbet af ganske kort tid kan du opleve glæden ved at suse over bølgetoppene, i høj fart, med vinden i ryggen.