Oplev ægte Oktoberfest i den sydtyske perle München

Artiklens indhold

De fleste af os har sikkert hørt om temafester i nabolaget, der er inspirerede af den stolte tyske tradition. Måske studenterbaren, den lokale bar eller de mange tyske temaklubber har kørt en aften med tyrolermusik, øl i store mængder og udklædt personale. Men det bliver aldrig det samme som selv at rejse til München og opleve den ægte vare! 

Oktoberfesten strækker sig faktisk helt fra september og til den første uge i oktober. På de tre uger deltager hele syv millioner mennesker fra hele verden! Så udover at du får et indblik i sydtysk kultur og en gammel tradition, så kan du også komme med til en af verdens største fester!

Hvordan startede Oktoberfesten? 

Den tyske folkefest startede faktisk helt tilbage i 1810 som en bryllupsfejring for den daværende konge og dronning. Her spillede hestevæddeløb en central rolle. Sidenhen er den bare vokset, og i dag er det et af Tysklands absolut største trækplastre. Oprindeligt blev øllene serveret i store krus kaldet ”Mass”. Den skik er blevet bevaret på fornemmeste vis, og de 1-liter store ølkrus lever i bedste velgående i dag. 

Hvad kan du se frem til? 

Hovedbeskæftigelsen ved Oktoberfest er selvsagt – at feste! Det foregår ved, at du og dine venner kan sidde i de 14 store øltelte og drikke lækker øl, mens live-orkestre typisk spiller op til dans og fællessang. Der serveres ølmærker som Augustiner, Paulaner Hofbräu og Löwenbräu. Tyskerne er store fans af skrålesange. Så du skal forvente at synge med på både Schlagerhits og klassiske rocknumre. Alt imens du kan forsyne dig med lækre retter med gris og kylling til din humle. 

Vær opmærksom på, at de 14 telte er forskellige og også varierer i ”party”-intensitet. Øl og langborde er dog langt fra det eneste, du kan foretage dig til Oktoberfest. Området er også indrettet som en forlystelsespark med karruseller og spil, som hele familien kan deltage i. Især åbningsceremonien er festlig med en kæmpe parade med udklædte kunstnere og heste. Hold et godt øje med optrædener og events rundt omkring teltene. 

Planlæg turen og mød velforberedt op

Det siger sig selv, at Oktoberfest ender med at være både kaotisk og proppet med så mange besøgende hvert år! Derfor bør du booke i god tid – særligt fordi en plads i ølteltene kræver bestilling! Uden bord, ingen øl. Så sørg for at have styr på reservationer til jeres gruppe – især i weekenden i det store telte, hvor der er plads til op mod 10.000 mennesker. Det bør I gøre flere måneder før afrejse for at være på den sikre side. 

Det samme gælder hotel. Er I afsted en gruppe, vil I formentligt gerne bo sammen, og derfor skal I være ude i god tid. Flybilletter er svære at finde til discountpriser men giv det et skud og brug forskellige online søgemaskiner for at optimere resultatet. 

Gå all-in med udklædningen! 

En af de helt fantastiske ting ved Oktoberfest er, at de fleste er udklædte. Selvfølgelig er det oplagt at klæde sig ud efter de gamle sydtyske standarder. Det betyder, at mændene har lederhosen på, mens kvinderne går i dirndl. En dirndl er den klassiske bayerske øl festivals-kjole med flotte blonder og skørt. Det giver oplevelsen lidt ekstra at møde op i det rigtige puds, så overvej at købe et kostume til festen hjemmefra. 

Føler du, at lederhosen og dirndl er lidt for meget, så kan du også kaste dig ud i en klassisk skovmandsskjorte eller en kjole. Undgå at købe skæve gadgets og andre former for udklædning for at være ironisk. Det falder efter sigende ikke i god jord.

Anbefales i diverse rejsebøger 

Når man bor i Danmark, så er der ikke frygtelig langt til München og Oktoberfesten. Det er oplagt at give sig selv den oplevelse. Man kan ikke læse ting som ”1000 steder du skal besøge i verden” eller ”Europas højdepunkter” uden at Oktoberfest er på listen. For både familier, par og grupper af venner er det en helt særlig begivenhed at deltage i.

Med ølpriser på omkring 75 kroner for et krus samt hotel og fly er det klart, at du skal spare nogle penge sammen. Men til gengæld får du nogle dage, du med sikkerhed aldrig glemmer igen!