Sådan får du en langt bedre nattesøvn

nattesøvn
Artiklens indhold

Lider du af søvnbesvær? Eller sover du bare ikke igennem om natten? Så er du langt fra den eneste. Mange danskere bøvler med søvnbesvær. Men, det betyder ikke, at du ikke kan gøre noget ved det. Hvordan du bliver de lange nætter kvit, giver vi dig nogle konkrete råd til her.

Er der noget, der er vigtigt for dit velvære, så er det din søvn. Det er alfa og omega for, hvordan du trives, og hvordan du har det i din dagligdag. Når søvnen ikke fungerer, er det svært at få resten til at fungere i hverdagen.

Sådan skal det ikke være, da du gerne skal have fuld valuta ud af de vågne timer. Har du prøvet en masse, men har du stadig udfordringer, kommer der her nogle tips til, hvordan du får søvnen tilbage.

Hvorfor sover jeg dårligt?

Inden vi går i dybden med, hvad du kan gøre for at optimere din søvn eller få mere af den, er det vigtigt at finde frem til, hvorfor du sover dårligt.

De fleste mennesker sover dårligt om natten på grund af en eller flere af disse ting:

  • Mangel på tid (for meget arbejde)
  • For mange tanker (især om morgendagen)
  • For meget stress (bekymringer)

Nattesøvn er en af de vigtigste faktorer i vores liv, da den giver os den nødvendige energi til at gå igennem dagen. Derfor er det vigtigt, at du gør noget ved problemet, så du ikke ender med at blive yderligere stresset eller får det dårligt som følge af for lidt søvn.

Når du får en god søvn, vil du med det samme opleve et helt andet overskud og en større glæde ved hverdagen. Sådan skal det helst gerne være hver eneste dag.

Hvad kan jeg gøre for at sove bedre?

Som vi alle ved, er en god nats søvn en vigtig faktor for at holde vores helbred på rette spor. Og en af de bedste måder at få en god nattesøvn på er ved at bruge forskellige typer madrasser og dyner, der ikke kun giver komfort, men også en bedre kropsholdning i dine sovetimer.

En kugledyne er en perfekt løsning til dem, der lider af uro og dårlig nattesøvn. Det giver en stor mængde komfort og hjælper dig med at bevare en bedre kropsholdning under din søvn.

Undersøgelser har vist, at en veldesignet kugledyne kan holde dig i ro og i en dybere søvn. Disse effektive kugledyner tilpasser sig til din krops konturer og giver varme og komfort til dig, mens du sover. Tyngden fra dynens kugler, virker afslappende for kroppen og hjælper med at finde ro og gøre det lettere for kroppen at slappe af. De giver mulighed for konstant bevægelse uden at miste deres form, så din krop aldrig vænner sig til en fast position i løbet af natten. Det er det, der kan føre til urolige nætter og tab af kvalitetssøvn.

Kugledyner er især blevet populære hos børn og voksne med ADHD-symptomer og andre lidelser. Især disse mennesker har det vist sig hos dem at have en særdeles effektiv virkning på deres nattesøvn og optimeret nattero.

Andre måder at få en god eller bedre nattesøvn på kan være:

Her er nogle af de bedste råd, som vi har fundet frem til. At få en god nats søvn hjælper ikke kun vores helbred, men det gør os også mere produktive dagen efter.

Søvn er vigtigt for vores fysiske og mentale sundhed, da søvnmangel er blevet forbundet med fedme, diabetes, hjertesygdomme, hukommelsestab og depression.

Følgende er nogle tips til, hvordan du får en bedre nattesøvn:

  • Indstil en sengetidsalarm – altså en alarm der fortæller, at nu er det tid til at gå i seng.
  • Begræns mængden af blåt lys du udsættes for om natten
  • Etabler en rutine, der hjælper dig med at slappe af før sengetid
  • Hold dit soveværelse køligt og mørkt
  • Overvej at slukke for skærmene en time før sengetid

En aktiv livsstil hjælper til bedre søvn

Det er ikke kun madrasser og kugledyner, der kan hjælpe dig til en langt bedre søvn. For udgangspunktet for en rigtig god søvn er, at du er aktiv i din hverdag. Selvom overskuddet måske ikke er til det lige nu og her som følge af søvnmangel, vil du hurtigt kunne mærke en forskel, når du kommer i gang.

Kroppen har brug for at blive brugt. Når du derfor begynder at løbe, cykle eller måske dyrke badminton i din hverdag, sætter du nogle processer i gang, der gør dig helt naturligt træt.

Når du samtidig også sørger for at indføre faste sengetider og fjerne eventuelle forstyrrelser fra soveværelset (computer, fjernsyn, mobil), kommer du helt naturligt ind i en bedre rytme, når det kommer til at falde i søvn.

En sund kost er et godt udgangspunkt for en dyb nattesøvn

Går du ikke så højt op i, hvad du spiser? Så bør du begynde at overveje at gøre det, da det skaber ro og balance i kroppen at spise en sund kost. Undersøgelser viser nemlig, at den rigtige ernæring kan forbedre dit tarmsystem, som er nøglen til en god nattesøvn.

Grunden til det findes i stoffet melatonin. Det er et stof, der regulerer kroppens søvncyklus. Det produceres i hjernen men befinder sig i tarmsystemet. For at regulere balancen, er det rigtig godt at spise kål, nødder, frø, hvidløg og yoghurt. Men mange grøntsager og frugter er også med til at balancere dit tarmsystem og sikre, at der er god balance i blodsukkeret.

En god og sund kost bidrager også til et langt større overskud. Det er derfor en ren win-win, hvis du samtidig med din søvn også arbejder på at optimere din kost.

Alternativ behandling kan være vejen frem til bedre søvn

Har du meget uro i kroppen, og har du måske også tendens til tankemylder, når lyset slukkes, kan alternativ behandling og metoder være en rigtig god hjælp. Det behøver ikke koste dig en masse penge eller være besværligt.

For du kan sagtens selv dyrke yoga eller udføre mindfulness derhjemme. Særligt sidstnævnte kan være godt at lytte til, når du går i seng. Det kan være med til at skabe en tung og afslappende følelse i kroppen, som automatisk får dig til at falde i søvn.

Du kan med fordel kombinere det med afslappende massagebehandlinger eller akupunktur. Det løsner op i spændte områder i din krop, som ligeledes kan være med til at gøre det svært at falde til ro eller falde i søvn i de sene aftentimer.

Prøv dig gerne frem med noget forskelligt, så du kommer væk fra at ligge med en masse tanker, så snart det bliver mørkt.

Tøm hovedet inden sengetid

Det moderne menneske har tendens til at tage bekymringer med ind i soveværelset. Det er en stor udfordring for søvnen, da det kan være svært at abstrahere fra de mange tanker og unødvendige bekymringer.

Øv dig derfor gerne i at tømme hovedet, inden du går i seng. Gør brug af en notesblok, hvori du kan skrive dine tanker, bekymringer og ting, du gerne skal huske dagen efter.

Når du tømmer hovedet på denne måde, kan du i højere grad slappe af, fordi du ved, det er skrevet ned – og du dermed ikke glemmer det i løbet af natten. Gør det til en afslappende seance sammen med noget te og et varmt tæppe ovre i sofaen. Så indstiller du også hjernen og kroppen på, at den skal slappe af og gøre sig klar til at sove. Det kan være at du er så heldig at have en pillebrændeovn, at varme dig ved.

Gør soveværelset indbydende og mørkt

Et sidste og rigtig godt råd til dig er at gøre soveværelset til et sted, du glæder dig til at komme ind i. Skift sengetøjet ofte og køb noget, der er blødt og lækkert at ligge i. Hav en god dyne, en god madras og sørg for at montere gardiner, der gør det fuldstændigt mørkt i soveværelset.

Når du skaber nogle gode rammer for dit soveværelse og din seng, gør du det også nemmere for dig selv og din hjerne at lukke øjnene og slappe af, når du rammer dynen.

Jo bedre du ligger i din seng, jo bedre sover du også. Så spar endeligt ikke på den gode dyne eller madrassen, da den kan være afgørende for, hvordan du sover nat efter nat.

Prøv også gerne at sove uden tøj på. Det kan måske føles grænseoverskridende, men det giver din krop mulighed for at ånde – og så vågner du ikke op midt om natten badet i sved, fordi du har for meget tøj på.

Ja, og husk at lufte ud lige inden sengetid, så soveværelset er frisk og lækkert, til du kommer derind. Så burde du noget nemmere kunne falde i søvn.

Husk, at det tager tid. Har du i lang tid døjet med søvnbesvær, kommer det ikke fra den ene dag til den anden. Det er en længere proces. Men så længe du arbejder aktivt på at få en rigtig god nattesøvn, er du allerede langt – og bare vent. Så sover du lige pludselig 7-9 timer hver nat igen.